Învățăm copiii să inoveze și să creeze viitorul prin metoda Design Thinking!
Descriere curs
Atelier antrenant și creativ în 5 etape, care are la bază o metodă internațională de succes pentru dezvoltarea creativității, abilităților de inovare și de rezolvare a problemelor. Pe lângă abilitățile pe care le vor dobândi, copiii își formează un mindset creativ, inovator și orientat către soluții. La finalul cursului, copiii se vor mândri cu un produs inventat de ei.
Noile generații vor dobândi instrumente utile pentru a se adapta unui viitor în care inovarea, empatia, și cooperarea voi fi competențele necesare într-o lume în care viteza dezvoltării tehnologice schimbă modul în care trăim, gândim, învățăm și relaționam.
În cadrul cursului, copiii vor crea un produs nou, inovator, și vor parcurge etapele Design Thinking: înțelegerea nevoilor celor care vor folosi produsul și definirea problemei, generare de idei (brainstorming ghidat), prototipare și testare. Copiii expuși de timpuriu la metodologia Design Thinking vor fi mult mai creativi, vor gândi “out-of-the-box” și vor învăța că nu există problemă la care să nu găsească o soluție.
Beneficii atelier: alfabetizare emoțională și dobândirea de abilități cheie pentru viitor
- Creativitate și inovare: inventatorii vor fi ghidați pe tărâmul ideilor și încurajați să-și dea frâu liber imaginației pentru a crea soluții utile; pentru a apropia copiii de soluție, metodologia de brainstorming este complexă și presupune ghidare prin ancore mentale, colaborare, transfer de idei, folosirea de obiecte, imagini, vizualizare;
- Empatie: copiii se pun în pantofii celuilalt și înțeleg problema din perspectiva acestuia, pentru a genera soluții care răspund nevoilor nesatisfăcute în prezent;
- Gândire critică și abilități analitice: analizarea, evaluarea ideilor, încurajarea gândirii strategice și formarea gândirii autonome;
- Rezolvare de probleme și luare de decizii: copiii vor învăța să rezolve creativ problemele
- Depășirea obstacolelor: învățarea din greșeli, îmbrățișarea ambiguității și formarea unei mentalități de învingător;
- Comunicare și lucru în echipă: crearea unui scenariu, storytelling, ideile vor fi împărtășite, ascultate, înțelese și prezentate, copiii vor învăța să argumenteze alegerile propuse.
Metoda Design Thinking
Design Thinking este o metodologie axată pe soluții, folosită în procesul de concepere și dezvoltare a unui nou produs sau serviciu, cu aplicații în multe domenii. Metoda descrie un proces de proiectare iterativ centrat pe om și nevoile sale, compus din 5 pași: Empatie, Definire, Concepere (Ideație), Prototipare și Testare.
Astăzi metodologia este folosită de mii de organizații din toată lumea, din domenii și industrii diferite, fie ele din business, non-profit sau administrație publică. Este o metodă creativă folosită cu succes și în lucrul cu copiii.
Desfășurare program (2 ateliere)
Atelier 1: Inovare și provocare
- Introducere: Înțelegerea conceptului de inovare și prezentarea ideilor năstrușnice ale altor copii
- Lansarea provocării – inventarea unui nou produs (ex. biroul inteligent)
- Empatie și definire problemă: Cunoașterea consumatorilor și analiza nevoilor celor care vor folosi produsul
- Ideație: Prima rundă de brainstorming idei – proces ghidat de generare de idei
Atelier 2: Evrika!
- Ideație: A doua rundă de brainstorming – copiii vor lucra individual și în grup
- Colaborare: Copiii vor contribui la îmbunătățirea soluțiilor colegilor
- Concepere: Analiza în echipă a beneficiilor – argumente pro și contra soluției alese (copiii vor completa fișe puse la dispoziție de formator), selectarea ideilor finaliste
- Prototipare: Crearea unui prototip pentru ideile alese (desen)
- Testare: Prezentarea produselor, analiza în plen a acestora și celebrarea noilor produse!
Info curs
- Nivel Varsta 8-10 ani; 11-13 ani
- Numar Ateliere 2
- Durata Atelier 1h40'
- Frecvența 1 atelier / săpt.
- Grupa 8 copii